Wielomiany zadanie trudne (dla mnie ) w swojej prostocie.
Sebastian K.: Dany jest wielomian W(x)=3x3+2x2−ax+b , Oblicz a i b ,
wiedząc, że W(1)=4 i W(−2)=−26.
Proszę o proste podanie jak się zabrać do tego zadania.
Ja osobiście mam trudność w tym, że nie wiem co zrobić z liczbami "4" i "−26".
Znalazłem tutaj jak rozwiązać zadania,ale tylko w wypadku kiedy właśnie W(liczba)=0 i teraz nie
wiem jak się za to zabrać, proszę o pomoc kogoś kto umie to rozwiązać.
4 cze 23:28
Buuu: Liczby 4 i −26 to wartości wielomianu kolejno dla x=1 i x=−2.
Zatem dostaniesz dwa równania:
k{ 4=3*13+2*12−a*1+b $ a drugie sam powinieneś już umieć ułożyć}
By the way
Już na pierwszym zetknięciu z funkcjami powinno być nauczane, że f(x), W(x) oraz y zasadniczo
są ze sobą tożsame.
4 cze 23:45
Buuu: Post Scriptum:
W praktyce rzadko który nauczyciel zwraca na to uwagę i potem ludzie gubią się, jak na maturze
zamiast "y" widzą f(x).
4 cze 23:46
Gustlik: W(1) − podstaw 1 za x do wielomianu i przyrównaj to do 4,
W(−2) − podstaw (−2) za x do wielomianu i przyrównaj to do (−26).
Otrzymasz układ równań z niewiadomymi a i b, rozwiąż ten układ i po kłopocie.
4 cze 23:47
Sebastian K.: Dziękuję Wam Bardzo, już wszystko zrozumiałem i jeszcze raz dziękuję
4 cze 23:56
picia:
trzeba zrobic dokladnie to co napisali w tresci zadania.
Buuu ma racje. czesto sie spotykam ze jak jest napisane np w f liniowej ze f(5)=0 to
ludzie nie wiedza o co chodzi.
4 cze 23:59
picia:
powinno tez byc maglowane co to argument a co wartosc funkcji.
5 cze 00:01
Buuu:
Witam Cię, piciu.
Masz rację. W zasadzie nie wiem skąd się to bierze, ale dzieciaki wiedzą, że(przepraszam za
słownictwo) pochwa, wagina, c*pa, p*zda etc. to jedno i to samo, a zbiór X, dziedzina i zbiór
argumentów to dla nich trzy różne pojęcia(oczywiście dla klasycznego domaturalnego pojęcia
funkcji X→Y). Chyba rozchodzi się o częstość bytowania z tematem. Być może to wina
nauczycieli, którzy gnani "szybkością czasu" programu nie chcą/nie mogą poświęcić czasu na
wpojenie podstaw i języka matematyki.
5 cze 00:21
Mila: Wx)=3x3+2x2−ax+b
3*1+2*1−a+b=4
3+2−a+b=4
−a+b=−1
3*(−2)3+2*(−2)2−a*(−2)+b=−26
5 cze 00:26
picia:
Witam.
Tez nie wiem skad sie to bierze. ale na tym swietnym forum(pisze szczerze) i poza nim spotkalem
sie z zadaniami gdzie ludzie nie wiedza co to dziedzina, ze funkcja dla jakiegos argumumentu
przyjmuje jakas wartosc itd. to sa banalne sprawy jesli chodzi o f liniowa czy kwadratowa i
nie powinno byc z tym problemu. a ile jest tu o pytan. i nie tylko tu.
pozdrawiam
5 cze 00:40