prosze o pomoc!!
anusiaa: który z ostrosłupów prawidłowych o podstawie kwadratowej i sumie długości wszystkich krawędzi
równych a ma największą objętność?
4 cze 23:15
Basia:
4b+4c = a
d
2 = b
2+b
2 = 2b
2
d = b
√2
H
2 + x
2 = c
2
| | b2*2 | | b2 | |
H2 = c2 − |
| = c2 − |
| = |
| | 4 | | 2 | |
| | b2 | | a2 − 8ab + 16b2 | | b2 | |
(a−4b4)2 − |
| = |
| − |
| = |
| | 2 | | 16 | | 2 | |
| | 1 | |
V = |
| b2*√12b2 − a2b + a216 |
| | 3 | |
czy to jest szkoła ? bo jeżeli szkoła to albo nie tędy droga, albo niedokładnie przepisałaś
treść zadania
5 cze 00:09
Mila: Jednak jesteś Basiu. Nie mogłam Cię złapać.Nie podoba mi się treść tego zadania.Warunek tak
samo zinterpretowałam.
5 cze 00:18
Ajtek:
Dobry wieczór
Basia, Mila. To zadanko wygląda mi na rozszerzenie. Skoro jest rozwiązane to
nie bede dalej nad nim siedzial, tzn. zdązyłem zrobić rysunek w kajecie

.
5 cze 00:21
Basia:
nie jest rozwiązane; teraz trzeba by było liczyć pochodne
a tego nie ma już nawet w rozszerzeniu
5 cze 00:27
Mila: Witam, witam i chyba dobranoc. Basiu, dziękuję za rysunek do wczorajszego zadania.
5 cze 00:29
Ajtek:
Wiesz co mi się wydaje, że to jest zadanie z jakiegos starego zbioru, jeszcze sprzed reformy
oswiaty wprowadzajacej gimnazja. Nie wiem kiedy wypadly pochodne ze szkoly średniej.
5 cze 00:30
Basia: Witajcie
Milu i
Ajtek
Możliwe, ale liczenie pochodnej będzie dość żmudne więc niech się autorka zadania wypowie, bo
szkoda czasu i fatygi, jeżeli to potem ma być "dla nikogo".
Też znikam. Oczy mi się kleją i przestaję poprawnie myśleć.
Do miłego............
5 cze 00:34