matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz całke nieoznaczoną
michał:
∫xsin(
√
2
*x)dz
4 cze 22:26
Mila:
przez częsci x=u sin(
√
2
x)dx=dv
1
dx=du v=−
cos(
√
2
x)
√
2
1
1
∫x sin(√2*x)dx=−
xcos(
√
2
x)+∫
cos(
√
2
x)dx=
√
2
√
2
1
1
=−
xcos(
√
2
x)+
sin(
√
2
x)
√
2
2
sprawdź obliczając pochodną.
4 cze 23:14