Ratunku- przekątna deltoidu
xyz: W deltoidzie krótsze boki mają po 10 cm,a dłuższe po 17 cm. Dłuższa przekątna ma 21 cm. Oblicz
krótszą przekątną deltoidu.
4 cze 22:01
xyz: Wychodzą jakieś bzdury...
4 cze 22:16
Aga1.:

Krótsza przekątna d=2y
y oblicz z układu
x
2+y
2=10
2
y
2+(21−x)
2=17
2
4 cze 22:23
xyz: próbowałam, ale wyszła mi jakaś sprzeczność
4 cze 22:27
picia:
wydaje mnie sie ze mozna tez tak:
policzyc pole trojktata 10,17,21 a potem z pola policzyc wysokosc y.
4 cze 22:29
Eta:
Z drugiego równania y2+x2−42x+441=289 za x2+y2=100
−42x+541=289 ⇒ x=6
to x2+y2=100 ⇒y2= 64
to: y=8
krótsza przekątna ma długość 2y=16
4 cze 22:32
Aga1.: Można i z pola.Jakby nie liczyć to d=16.
4 cze 22:33
xyz: dzięki wielkie
4 cze 22:36