Ciągi
Dawidd: Oblicz sumę wszystkich liczb dwucyfrowych, które nie są podzelne ani przez 6, ani przez 4.
4 cze 21:54
Mateusz:
Czyli jakie to liczby nie są podzielne przez 6 and 4

słucham propozycji najmniejszej z nich
czyli a
1 naszego ciągu
4 cze 22:06
Mateusz:
pamiętaj najmniejszej dwucyfrowej
4 cze 22:07
Mila: Mamy 90 liczb dwucyfrowych
oblicz ile z nich jest podzielnych przez 6 lub 4
i odejmij.
potrafisz?
4 cze 22:08
Mila: OJJJJ, nie, źle przeczytałam.Pomyślałam o ilości takich liczb.
4 cze 22:10
Mila: Suma wszystkich dwucyfrowych: a
1=10,a
n=99 n=90
Suma dwucyfrowych podzielnych przez 6
a
1=12
a
n=96
n=15
Suma liczb podzielnych przez 4
a
1=12
a
n=96
n= oblicz dalej
4 cze 22:25
Mila: cd.n=22
Suma liczb podzielnych przez 6i 4 (czyli NWW(6,4)=12)
a
1=12,a
n=96
n=8
S
8=432
S=4905−(810+1188−432)=
4 cze 22:36