Witam :)
ICSP: Wiem że to głupie pytanie ale muszę mieć pewność :
∞
n=1
ja obliczyć zbieżność/rozbieżność takiego szeregu ?
4 cze 21:54
ZKS:
A Tobie wyszedł zbieżny czy rozbieżny?
4 cze 22:10
ICSP: rozbieżny.
4 cze 22:11
Krzysiek: ze wzoru Stirlinga lub z D'Alemberta (i korzystając z tego, że ciąg zbieżny do 'e' jest rosnący
)
4 cze 22:12
sushi_ gg6397228:
za n! podstaw wzór Stirlinga
4 cze 22:12
ICSP: nazwy tego wzoru brakowało

Właśnie z D'Alemberta podobno wychodzi 1 inie jesteśmy wstanie rozstrzygnąć.
4 cze 22:15
Krzysiek: wychodzi 1 w granicy, jednak jak się skorzysta z tego faktu co wyżej napisałem wiemy, że
4 cze 22:17
ICSP: | | an+1 | | e(n+1) | |
czyli |
| = |
| → e dla n →∞ |
| | an | | n | |
e > 1 szereg rozbieżny ?
4 cze 22:22
4 cze 22:24
ICSP: Teraz widzę swój błąd

Dzięki
Krzysiek
| | 1 | | e | |
oczywiście (1 + |
| )n idzie do e więc mamy |
| = 1 nie rozstrzyga. |
| | n | | e | |
4 cze 22:28
Basia:
z kryterium ilorazowego
| an | | 1 | | nn | | 1 | |
| = |
| * |
| = |
| → 0 |
| bn | | nn | | en*n! | | en*n! | |
∑a
n jest zbieżny to i ∑b
n jest zbieżny
4 cze 22:31
Basia: sorry błąd
4 cze 22:32
ICSP: a z wzoru Strilinga:
| | en * n! | | en | | nn | |
an = |
| = |
| * |
| * √2πn = √2πn → ∞ |
| | nn | | nn | | en | |
4 cze 22:33
Basia: chyba kryterium zagęszczania powinno zadziałać
4 cze 22:35
4 cze 22:39
ICSP: Korzystając z d'Alamberta mam :
| an+1 | | e*en * (n+1) * n! | | nn | |
| = |
| * |
| = U{e}{(1 + |
| an | | (n+1)n+1) | | en* n! | |
sprawdźmy granice tego wyrażenia :
| | e | | e | |
lim |
| = |
| = 1 więc kryterium nie rozstrzyga o zbieżności/ |
| | | | e | |
rozbieżności szeregu.
4 cze 22:42
Basia:
na wszelki wypadek podstaw dokłądniej
n! = (
ne)
n*
√2πn*e
λn
| | 1 | | 1 | |
gdzie |
| <λn < |
| |
| | 12n+1 | | 12n | |
i też będzie dobrze bo λ
n → 0
4 cze 22:43
Krzysiek: ICSP popatrz na link na wiki ,tylko nie na limesy tylko wyżej co mówi to kryterium
4 cze 22:44
Krzysiek: Basia, popatrz na tą definicję na wikipedii... jeżeli istnieje N taka, że...
| an+1 | |
| ≥1 to szereg jest rozbieżny |
| an | |
4 cze 22:55
Krzysiek: (w każdym razie chyba tu był post Basi przed chwilą

)
4 cze 22:56
ICSP: analizuję definicję i :
| an+1 | |
| ≥ 1 − nic tutaj nie mam o granicy z tego co widzę : |
| an | |
| | an+1 | | e | |
tak więc u nas |
| = |
| co nie jest równe jeden. |
| | an | | | |
W momencie gdy dokładam granice nie mogę już korzystać z tego warunku tylko z tego podanego
niżej :
| | an+1 | |
lim |
| = 1 ⇒ kryterium nie rozstrzyga |
| | an | |
Tak to rozumiem.
4 cze 23:31
Basia: Basia się połapała, jak widać...........................
Nie wiem na jakim poziomie dowodzenia jest ICSP, ale jeśli bardzo wymagającym, to musiałby
jeszcze wykazać, że
e*(nn+1)n =e*(1−1n+1)n≥ 1
ciąg (1−1n+1)n jest malejący i → 1e
więc niby to oczywiste, ale czy to nie jest przypadkiem "masło maślane" ?
4 cze 23:35
ICSP: Jak jutro trafię taki przykład na kolosie to zrobię za pomocą lematu :
| | n | |
n! > ( |
| ) n i myślę ze będzie dobrze |
| | e | |
Dziękuję wszystkim za poświęcony czas i pomoc
5 cze 00:01