Ciągi arytmetyczne
juleek: dla jakich wartości x liczby x3 − 5x2, x−18, 2x2 − 10x tworzą ciąg arytmetyczny? Mając
wyznaczone wartości x, wybierz ciąg, który ma wyrazy mierne. Proszę pomóżcie.
4 cze 21:40
Mila:
x3 − 5x2, x−18, 2x2 − 10x − wyrazy ciągu arytmetycznego
2*( x−18)=x3 − 5x2+2x2 − 10x po uporządkowaniu
x3−3x2−12x+36=0
x2*(x−3)−12(x−3)=0
(x−3)*(x2−12)=0
x=3lub x=2√3lub x=−2√3
liczba wymierną jest x=3, podstaw i oblicz wyrazy ciągu
4 cze 22:03
juleek: Dzięki wielkie
4 cze 22:13
Mila:
4 cze 23:21
sds:
28 mar 06:55
Janek191:
@ sds:
A szto eto ?
28 mar 09:40