trójkąty
Asia:

Proszę uratujcie mnie

Wykaż, że trójkąt DCS na rysunku jest podobny do trójkąta ABC. Znajdź skalę podobieństwa.
Głównie chodzi mi o tę skalę
4 cze 21:36
sushi_ gg6397228:
a czy widzisz zależnośc na bokach−−> który jest do którego
4 cze 22:16
Asia: tak bok AC jest podobny do boku SD. Kąt B ma 30 st i kąt C w małym trójkącie ma 30 st. Do tego
doszłam
5 cze 00:42
mala2: Promień okręgu jest prostopadły do punktu styczności D. Kąt SDC = 90 stopni.
5 cze 00:50
Asia: to też wiem, Ale jak obliczyć skale proporcjonalności?
5 cze 01:03
Mila: ΔABC jest połową Δrównobocznego
Niech AC=b
AB=b{3} jako wysokość Δ równobocznego o boku 2b
DC=AC−r=b−r
√3r=b−r
√3r+r=b
r(
√3+1}=b
5 cze 10:56