Wyznacz równanie prostej...
czarnack: przechodzącej przez punkty:
A=(−3,0) ; B=(1,4)
arek: ciiicho oj tam oj tam

czyli tak?
A=(−3,0) ; B=(1,4)
(1−(−3))(y−0)=(4−0)(x−(−3))
4(y−0)=4(x+3)
4y−0+4x+12
4y=4x+12+0
4y=16x/:4
y=4x
Gustlik: Po co jakieś tam murzyńskie tasiemcowe wzory czy układy równań?
Arek, jedziesz z Warszawy
do Łodzi przez Paryż.
To najszybciej i najprościej się robi z wektorów:
A=(−3,0) ; B=(1,4)
AB
→=[1−(−3), 4−0]=[4, 4]
| | wy | | 4 | |
a= |
| = |
| =1, gdzie [wx, wy] − współrzędne wektora leżącego na prostej lub |
| | wx | | 4 | |
równoległego do niej (u nas wektor AB),
y=x+b
podstawiam współrzędne jednego z punktów, np. A
0=−3+b
b=3
odp: y=x+3
Poza tym Arek masz błąd:
4y=4x+12+0
4y=
16x
?/:4
4 jabłka + 12 gruszek ≠ 16 jabłek,
nie można dodawać x−ów do wyrazów wolnych
!
Powinno być tak:
4y=4x+12+0 /:4
y=x+3