Oblicz
m: (√3−√2 + √3+√2)2
4 cze 21:28
ZKS:
(√a + √b)2 = a + 2√ab + b
Oczywiście przy założeniu że a , b ≥ 0.
4 cze 21:30
m: wyszło mi 5+2√6 a wynik powinien być 6+2√7
:(
4 cze 21:38
ZKS:
Zapisz jak to obliczasz.
4 cze 21:41
m: (√3+√2)2=3+2√3*2+2=3+2*√6+2=5+2*√6=5+2√6
4 cze 21:47
ZKS:
Przecież to jest co innego niż na górze.
4 cze 21:48
m: no to nie wiem jak. niestety matematyka nie jest moja mocna strona. dlatego tez prosze o pomoc
4 cze 21:51
ZKS:
a = 3 − √2 oraz b = 3 + √2
(√a + √b)2 = a + 2√ab + b
Teraz spróbuj.
4 cze 21:53
m: ok
4 cze 21:55
m: wyszło

Bardzo dziękuje za pomoc
4 cze 21:59