Rozwiąż nierówność
czarnack: x2−4x−5≤0
4 cze 21:28
Mateusz:
Zapytaj Panią Δ o pierwiastki (i modl sie zeby miała pierwiastki najlepiej całkowite a jak cie
nie posłucha franca

i da ci z pierwiastkami kwadratowymi albo wcale nie da(brak rozwiązań)
to rysujesz mimo wszystko przyblizony wykres paraboli skierowanej ramionami do góry i szukasz
rozwiązania).
4 cze 22:11
Maslanek: Zacznij pisać wiersze
4 cze 22:13
4 cze 22:14
Mateusz:
Jak będziesz kupował cały nakład tomików to nie ma problemu
4 cze 22:17
czarnack: czubki.... stawiam piwo za pomoc xD
4 cze 22:21
pigor: ...no to ...

może np. tak :
x2−4x−5≤ 0 ⇔ x
2−1−4x−4≤ 0 ⇔ (x−1)(x+1)−4(x+1)≤ 0 ⇔ (x+1)(x−1−4)≤ 0 ⇔
⇔ (x+1)(x−5)≤ 0 stąd i z rys. paraboli ⇔
−1≤ x≤ 5 ⇔
x∊<−1;5> . ...
4 cze 22:25
czarnack: Boże Święty co to jest

8)
załamka:(
dobra ale piwo u mnie masz?;>
4 cze 22:38
Mateusz:
x
2−1 rozłozono do (x−1)(x+1) za pomocą wzoru na a
2−b
2= (a−b)(a+b) dalej juz prosto
4 cze 22:39
czarnack: jasne możecie mi tak tłumaczyć baaaaardzo długo a ja i tak tego nie przekminie

ale dziękuję Wam baaardzo bardzo

to jest na moj egzamin
4 cze 22:42
Gustlik: Pigor, chłopie, po co komplikujesz prostą nierówność kwadratową? Δ, x
1, x
2 i po
kłopocie. Naprawde wiele osób nie kuma grupowania wyrazów, a z delty jest szybko i sprawnie.
A jak już chcesz grupowaniem, to prościej jest tak:
x
2−4x−5=x
2−5x+x−5=x(x−5)+(x−5)=(x+1)(x−5).
Pozdrawiam
4 cze 22:56
czarnack: 

to jak w końcu?:(
4 cze 23:04
picia:
licz Δ i pierwiastki po prostu

a wyniki sa przeciez te same
4 cze 23:06
Gustlik: Czarnack, nie kombinuj, oblicz Δ i x
1, x
2, jak radzi
picia. Narrysuj wykres i
zaznacz przedziały.
Δ=b
2−4ac
| | −b−√Δ | | −b+√Δ | |
jeżeli Δ>o, to x1= |
| , x2= |
| , |
| | 2a | | 2a | |
| | −b | |
jeżeli Δ=0, to x0= |
| , |
| | 2a | |
jeżeli Δ<0, to brak pierwiastków, parabola leży "nad" osią OX, gdy a>0 i "pod" osią OX, gdy
a<0.
U Ciebie a>o, więc ramiona ma w górę.
4 cze 23:25
czarnack: Załamujecie mnieeee:(
może tak zdecydowalibyście się w końcu a nie mieszacie mi w głowie jeszcze bardziej
5 cze 09:38
Basia:
Zrób tak jak napisali picia i Gustlik, to jest najbardziej oczywisty, szkolny sposób
rozwiązania.
To nie znaczy, że rozwiązanie pigora jest niepoprawne. Jest znakomite, ale nieco bardziej
wymagające.
No to do pracy.
Licz Δ, podaj wynik
5 cze 09:44
eweee:

x
2−x−2>0 nierównosc
19 cze 12:47
picia:
czy tak trudno dodac nowe zadanie
19 cze 12:52
Mila:

1) x
2−4x−5≤0
Δ=4
2−4*1*(−5)=16+20=36
| | 4−6 | | 4+6 | |
x1= |
| = −1 lub x2= |
| =5 |
| | 2 | | 2 | |
rysujesz szkic paraboli i odczytujesz , że
x≥−1 i x≤5
2) x
2−x−2>0
Δ=9
x
1=−1 lub x
2=2
szkic paraboli
x
2−x−2>0 dla x<−1 lub x>2
19 cze 12:57
jola: −3(x−1)(x+5)>0
6 gru 17:30