wzory skróconego mnożenie
czarnack: Stosując wzory skróconego mnożenia, wykonaj:
a) (3x−4)2=
b) (5x+7)(5x−7)=
c) (x+3)3=
d) 2−4x2=( + )( − )
4 cze 21:17
Bielcia: No cóż może podam Ci wzory:
(a+b)2=a2+2ab+b2
(a−b)2=a2−2ab+b2 czyli:
a) (3x−4)2=(3x)2−2(3x)(4)+(−4)2=9x2−24x+16
kolejny wzór (a+b)(a−b)=a2−b2 więc mamy:
b) (5x+7)(5x−7)=(5x)2−(7)2=25x2−49
(a+b)3=a3+3a2b+3ab2+b3
(a−b)3=a3−3a2b+3ab2−b3 czyli:
c) (x+3)3=(x)3+3(x)2(3)+3x(3)2+(3)3=x3+9x2+27x+27
d)2−4x2: liczymy posługując się wzorem na różnicę kwadratów czyli tym który Ci napisałam do
przykładu b) więc mamy:
2−4x2=(√2+2x)(√2−2x)
5 cze 17:31