zadanko na mature:)
alejaja: Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez początek układu współrzędnych i przez środek
okręgu o równaniu . x2=y2−2x+4y−5=0
obliczyłem i S(1,−2) ale jak obliczyc równanie tej prostej?:(
4 cze 20:45
Eta:
Prosta ma równanie: y= ax
podstaw za x= 1 i y= −2 i wyznacz a=..
4 cze 20:49
123: x
2 = y
2 − 2x + 4y − 5 = 0
x
2 − y
2 + 2x − 4y + 5 = 0
S(a, b) ⇒ S(−1, 2)
O(0, 0)
| ⎧ | 0 = 0*a + b | |
| ⎩ | 2 = −1*a + b |
|
2 = −a + 0
−a = 2
a = −2
b = 0
y = ax + b ⇒ y = −2x + 0 ⇒ y = −2x
4 cze 20:52
Eta:
Wszystko w jednej linijce

S(1,−2) k: y=ax ⇒ a=−2
odp:
y= −2x
4 cze 20:54
alejaja: dziekuje Ci bardzo
4 cze 20:55
Eta:
Pamiętaj i nie pisz na maturze tych
zbędnych układów ( każda minuta jest na wagą złota
4 cze 20:58