zad maturalne
Patrycja: Obwód równoległoboku wynosi 96 cm, a stosunek długości wysokości równoległoboku jest 5
:7. Oblicz długość boków równoległoboku
27 kwi 23:42
♊: Jaki jest wzór na pole równoległoboku ?
Chodzi o ten wzór z użyciem podstawy i wysokości.
27 kwi 23:45
Patrycja: a * h
27 kwi 23:47
Patrycja: obwód 2*(a+b)
27 kwi 23:48
@Basia:
P=a*h
1 = b*h
2
2(a+b) = 96
a+b=48
27 kwi 23:52
Patrycja: i co dalej
28 kwi 00:08
♊: wyznacz h1 i podstaw do a*h1 = b*h2
Wyznacz b i podstaw do wzoru a+b=48
28 kwi 00:20
Patrycja: Jejku i tak nie wiem jak dalej
28 kwi 11:43
♊: | | h1 | | 5 | |
jak masz proporcję |
| = |
| to wyznacz h1 |
| | h2 | | 7 | |
28 kwi 11:44
♊: zrobimy krok po kroku
28 kwi 11:44
Patrycja: h1= 5h2/7
28 kwi 11:48
♊: teraz masz
i a*h
1=b*h{2}
wyznaczasz a albo b − mi tam bez różnicy i tak wynik ten sam wyjdzie
28 kwi 11:54
Patrycja: a=b*h2/h1
28 kwi 11:57
♊: podstaw za h1 to co wyznaczyłaś z proporcji
28 kwi 11:58
Patrycja: a=b*h2 / 5h2/7
28 kwi 12:03
♊: A tam nie da się zapisać prościej ?
Zobacz, czy coś Ci się nie skróci :)
28 kwi 12:06
Patrycja: a=b*h2*7/5*h2
28 kwi 12:13
Patrycja: a=b*7/5
28 kwi 12:14
♊: dokładnie o teraz jak masz wzór
a+b=48 to podstaw za a to co wyznaczyłaś.
Następnie wyznacz bz tego co otrzymałaś.
To b to jest jedna z krawędzi.
Drugą krawędź obliczasz wstawiając wynik końcowy do tego co napisałaś przed chwilą.
28 kwi 12:16
Patrycja:
chyba mi wyszlo a= 28
b=20
28 kwi 12:17
Patrycja: dzieki wielkie
28 kwi 12:17
♊: Zgadza się.
28 kwi 12:18