Obwód trójkąta
Maćko: Obwód trójkąta ABC wynosi 27cm. Połączono środki boków tego trójkąta i otrzymano trójkąt
A1B1C1. Oblicz obwód tego trójkąta.
z góry dziękuję ,pozdrawiam
4 cze 20:38
Eta:
Trójkąty są podobne w skali k=2
| Ob(dużego) | |
| = k=2 |
| Ob(małego) | |
4 cze 20:42
123:

Odcinek łączący środki 2 boków dowolnego trójkąta jest zawsze równoległy do boku trzeciego i
równy jego połowie, zatem:
a + b + c = 27
| | c | | a | | b | |
x + y + z = |
| + |
| + |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
z + y + z = 13,5
4 cze 20:45
Eta:
4 cze 20:46
Maćko: dzięki wam , zgadza sie z odpowiedziami
4 cze 20:52
Artur z miasta Neptuna:
Oczywiscie ze sie zgadza pytanie jednak brzmi − czy macko rozumie dlaczego x = c/2 ?
4 cze 20:59
Maćko: tak , wg pewnego twierdzenia
4 cze 21:00
Eta:
4 cze 21:00
4 cze 21:01
Maćko: jabUłko
4 cze 21:02