Ciągi arytmetyczne
Cerulean: Oblicz x:
3+9+15+....+x = 363
4 cze 20:11
Eta:
x= 63
a
1=3 r= 6 x= a
n= 3+(n−1)*6 = 6n−3 , n€N+
| a1+6n−3 | |
| *n= 363 ....... dokończ |
| 2 | |
4 cze 20:15
picia:
masz taki wzorek:
policz n, dalej juz prosto
4 cze 20:17
Basia:
po lewej masz S
n ciągu arytmetycznego, w którym
a
1=3 r=6 a
n = x
x = a
n = a
1+(n−1)*r = 3+(n−1)*6 = 6n−3
| | a1+an | | 3+6n−3 | | 6n2 | |
3+9+15+....+x = |
| *n = |
| *n = |
| = 3n2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
3n
2 = 363
n
2 = 121
n = 11
policz teraz x
4 cze 20:18
Cerulean: x wyszło mi 63 czy to jest dobry wynik ?
4 cze 20:33
Eta:
4 cze 20:33
Eta: Dobry, podałam Ci to na początku mojego wpisu
4 cze 20:34
Cerulean: Aha dobra nawet nie zauważyłem

dzięki wszystkim za pomoc
4 cze 20:35