liceum
Pawcio: Rozwiąż nierówność kwadratową
−x2 +4x−3≤0
4 cze 19:55
Maslanek: x2−4x+3≥0
(x−3)(x−1)≥0
...
4 cze 19:55
picia:
x∊(−∞;1>u<3;+∞)
4 cze 19:57
Pawcio: i to wszystko a delty i x1 i x2 nie trzeba rozpisać
4 cze 19:59
picia:
ojoj a dojdziesz bez delty do takiego iloczynu jak Maslanek?
pewnie nie, wiec licz Δ i pierwiastki i narysuj parabole.
4 cze 20:01
Pawcio: Rozwiąż równanie
x3−3x2+4x−12=0
4 cze 20:03
krystek: Można i tak i tak −x2+3x+x−3≤0
−x(x−3)+1(x−3)≤0
(x−3)(1−x)≤0
4 cze 20:04
Saizou :

Δ=16−12=4
√Δ=2
zatem x∊(−∞;1>∪<3;+∞)
4 cze 20:04
Pawcio: no tak własnie pomyślałem dzięki
4 cze 20:04
krystek: x2(x−3)+4(x−3)=0 dalej dasz radę!
4 cze 20:05
Pawcio: ooooooooo super
4 cze 20:06
picia:
x2(x−3)+4(x−3)=0
(x−3)(x2+4)=0
4 cze 20:06
Pawcio:
4 cze 20:11
Pawcio: Picia a już dalej nie trzeba rozpisywać ?
4 cze 20:14
Saizou : a co chcesz dalej rozpisywać
x−3=0 →x=3
x2+4=0→x2=−4 sprzeczność x∊R
4 cze 20:16
Pawcio: b) x3−5x2−6x=0
4 cze 20:17
Pawcio: o tą końcówkę mi właśnie chodziło podziękował
4 cze 20:19
krystek: Zrób wysiłek sam x przed nawias i dlae działaj
4 cze 20:20
Pawcio: ok dziękuję
4 cze 21:23
Proszę: −x2 +4x−3≤0
Δ=−b − 4 * a * b
Δ=16−4+12 = 24
√Δ=2√2
7 cze 16:21
gaga: Rozwiąż nierówność : −2x2 + 5x − 7 > 0
13 wrz 16:09
Bogdan:
A czego konkretnie gaga nie wiesz?
13 wrz 16:10
gaga: co muszę zrobic po obliczeniu delty ?
13 wrz 16:14
Bogdan:
oblicz wartości x1 i x2, czyli miejsc zerowych paraboli: y = −2x2 + 5x − 7 i naszkicuj
tę parabolę, następnie zobacz, w jakich przedziałach parabola jest nad osią x.
13 wrz 16:18
Bogdan:
Jeśli brak miejsc zerowych, to też naszkicuj parabolę i zobacz, jak jest położona względem
osi x, nad osią czy pod nią.
13 wrz 16:19