.
marta: czy ktoś mógłby mi rozwiązać to od początku do końca?
1+sin2x=cos2x
4 cze 19:49
Maslanek: sin2x − cos2x + 1 + 2sinxcosx = 0
2sin2x + 2sinxcosx = 0
2sinx(sinx+cosx)=0
sin x = 0 lub sinx+cosx=0
x=kπ lub 1+ctgx=0 (bo sinx=0≠cosx.)
4 cze 19:52
ICSP: jest taki ładny wzorek :
| | π | |
sinx + cosx = √2sin(x + |
| ) |
| | 4 | |
4 cze 19:54
ZKS:
| | √2 | |
sin(2x) − cos(2x) = −1 / * |
| |
| | 2 | |
| | π | | π | | π | | 5 | |
2x − |
| = − |
| + k * 2π ∨ 2x − |
| = |
| π + k * 2π |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 3 | |
x = k * π ∨ x = |
| π + k * π |
| | 4 | |
4 cze 19:56
ZKS:
Właśnie
ICSP dobry sposób podał.
4 cze 19:57
Eta:
4 cze 19:57