trudne
on: wyznacz wszystkie wartosci parametru m, dla ktorych rownanie
mx2−4IxI+m+3=0
ma cztery rozwiazania
27 kwi 22:56
@Basia:
x2 = |x|2
m|x|2 −4|x| + m+3 = 0
t = |x|
mt2 − 4t + m+3 = 0
1. m=0
wtedy
−4t + 3 = 0
t = 34
|x| = 34
x = 34 lub x = −34
tylko 2 rozwiązania
2. m≠0
Δ=(−4)2 −4*m(m+3) = 16 − 4m2 − 12 = 4 − 4m2 = 4(m2−1)
Δ>0
m2−1>0
(m−1)(m+1)>0 ⇔ m∈(−∞,−1)u(1,+∞)
aby były 4 rozwiązania t1 i t2 muszą być dodatnie
czyli
t1*t2>0 i t1+t2>0
skorzystaj z wzorów Viete'a i rozwiąż odpowiednie nierówności
Jeśli czegoś jeszcze nie wiesz pytaj
27 kwi 23:05
on: no to jesli moge zadawaj pytania to skorzystamz tego.
powiedz mi co daja nam te zalozenia ze t+t.0 i te drugie?
bo pierwszy ra takie cos widze ze zadanie z 2 potega ma 4 rozwiazania
27 kwi 23:16
Tyr: Δ=(−4)2 −4*m(m+3) = 16 − 4m2 − 12− błąd, umknął Ci "m" w 12
Δ=(−4)2 −4*m(m+3) = 16 − 4m2 − 12m = 4(−m2−3m+4)
12 lis 12:55