Pole podstawy jest kwadratem, przekątna d=a√2=6√2
| d | |
=3√2 | |
| 2 |
| d | ||
( | )2 +h2= 62 | |
| 2 |
| 1 | ||
Pole P=6*6+4* | *62*√3= 36(1+√3) | |
| 4 |
| 1 | ||
Objętość V= | 62*3√2= 36√2 | |
| 3 |
| d | |
= 4√2 | |
| 2 |
| h | √3 | |||
tg 30o= | = | |||
| d/2 | 3 |
| 4 | 4 | |||
h= | *√2*√3= | √6 | ||
| 3 | 3 |
| a | ||
( | )2+h2= (h1)2 | |
| 2 |
| 4 | 16 | 2 | ||||
(h1)2=42+( | √6)2= 16+ | *6= 16(1+ | ) | |||
| 3 | 9 | 3 |
| √5 | √5*√3 | 4 | ||||
h1=4√1+23=4√53=4 | =4 | = | √15 | |||
| √3 | 3 | 3 |
| 1 | 1 | 4 | 64 | 1 | ||||||
Pole P= a2+4* | a*h1=82+4* | *8* | √15=64+ | √15=64(1+ | √15) | |||||
| 2 | 2 | 3 | 3 | 3 |
| 1 | 1 | 4 | 256 | |||||
Objętość V= | a2*h= | *64* | √6= | √6 | ||||
| 3 | 3 | 3 | 9 |