Pomóżcie. :(
Letty: rozwiąż: (√ 3 + 2√2)x + (√ 3 − 2√2)x = 6
4 cze 19:22
Maslanek: | | 1 | |
Zauważ, że 3+2√3 = |
| . |
| | 3−2√2 | |
4 cze 19:23
ZKS:
x = ±2
4 cze 19:25
Eta:
1 sposób
| | 1 | |
(√3+2√2)x=t , t>0 (√3−2√2)x= |
| |
| | t | |
4 cze 19:26
Letty: tak właśnie liczyłam ale utknęłam przy tym:
t = 3 + 2√2 lu t = 3 − 2√2
(√ 3 + 2√2)x = 3 + 2√2 lub (√ 3 + 2√2)x = 3 − 2√2
4 cze 19:31
Eta:
(√3+2√2x= (3+2√2)x/2
4 cze 19:33
Letty: ok, juz podniosłam do kwadratu i mi wyszło.
4 cze 19:34
Eta:
lub (3+2
√2)
x= (3−2
√2)
−x/2
i dokończ otrzymasz x= 2 v x= −2
Powodzenia w następnych

4 cze 19:35
Letty: Dzięki
4 cze 19:43