Współczynnik a
Livek: Znajdź współczynnik a we wzorze funkcji g(x)=a(x+1)(x−3), x∊R, (a≠0), wiedząc, że zbiorem
wartości funkcji jest przedział <−2,+∞). Wynik znam, chodzi mi o tok postępowania. Z góry
dziękuję.
4 cze 19:21
ICSP: y
w = −2
oczywiście :
y
w = a(x
w+1)(x
w−3)
| | x1 + x2 | |
korzystając dodatkowo z : |
| = xw |
| | 2 | |
nie powinno być problemów z rozwiązanie zadania.
4 cze 19:22
Livek: Dziękuję za oświecenie, ponieważ jestem chory i ciężko jest mi myśleć nad tak prostymi
zadaniami. Pozdrawiam
4 cze 19:25