Równanie - wyrażenie wymierne
kate94: zad.:
4 cze 19:21
Beti:
1)określ dziedzinę
2) pomnóż równanie obustronnie przez (x+2)
4 cze 19:27
Ada: 3(x+2)−3=2x(x+2) mnozysz obustronnie przez x+2
3x+6−3=2x2+4x
3x+3−2x2+4x=0
−2x2+7x+3=0 teraz liczysz x z funkcji kwadratowej
4 cze 19:29
Ada: no i dziedzina x+2 ≥0
x≥−2 x należy ≤2, + nieskonczoność )
sprawdzasz czy x nalezy do dziedziny na koncu
4 cze 19:30
Beti: Ada mianownik ułamka nie może być ≥0. Musi być ≠ 0.
D: x+2 ≠ 0 −−−> x≠ −2
4 cze 19:33
Ada: okej
4 cze 19:34
kate94: Już pojęłam zasadę

Dzięki wam
4 cze 19:39