[C[Mam dwa zadania z Planimetrii KTO MI POMOŻE ? ;)]]
Maadzia:
1.Dany jest trapez równoramienny o podstawach AB i CD . Jego przekątne przecinaja sie w punkcie
P . Oblicz Pole i obwód trapezu jest IABI=36 , IDCI=24 a punkt P jest odległy od dłuższej
podstawy o 15 cm
2.W trapezie równoramiennym długośc ramienia jest równa długości krótszej podstawy. Oblicz
długosc dłuzszej podstawy jesli kat ostry trapezu wynosi 45 stopni a jego obwod jest rowny 14
.
4 cze 19:16
Beti:

a = 36, b = 24, x = 15
z tw. Talesa:
| h | | 15 | | 1 | |
| = |
| , gdzie 30 = 36 − 6, 18 = |
| |AB| |
| 30 | | 18 | | 2 | |
h
2 + y
2 = c
2
c = ...
L = a+b+2c = ...
4 cze 19:41