funkcja kwadratowa, bardzo ważne ....
O_pOla: Dane sa współrzedne wierzcholka W paraboli bedacej wykresem funkcji kwadratowej oraz
współrzedne punktu P przeciecia tego wykresu z osia OY, wyznacz wzór funkcji kwadratowej w
postaci kanonicznej , nastepnie doprowadz go do postaci ogólnej :
W(−1,4) , P(0,3)
4 cze 19:14
Ada: f(x)= a(x+1)2+4
3=a(0+1)2+4
3=a+4
−1=a
f(x)=−1(x−x1)(x−x2)
wyliczamy x1 i x2
p=−b/2a
0=b/2*−1
b=0
q=−Δ/4a
3=−(b2−4ac)/4a
3=c
Δ=02−4*(−1)*3=12
√Δ=2√3
x1=−2√3/−2=√3
x2=−√3−> f(x)=−(x−√3)(x−√3)
4 cze 19:26
O_pOla: nic z tego nie rozumiem ,

poza tym to mialo byc sprowadzone do postaci ogólnej i wynik w
podręczniku jest : y=−x
2−2x+3
4 cze 19:56
O_pOla: nic z tego nie rozumiem , poza tym to mialo byc sprowadzone do postaci ogólnej i wynik w
podręczniku jest : y=−x2−2x+3
4 cze 20:14