Rozwiązanie równania różniczkowego liniowego niejednorodnego
student_x: Witam wszystkich, mam problem dotyczący rozwiązania równania niejednorodnego:
Otóż wyszło mi następujące rozwiązanie równania:
y(t) = −e
−t + e
−2tln|1+e
t| + e
−tln|1+e
t| + C
1e
−2t + C
2e
−t
W odpowiedziach jednak pominięty został "−e
−t" z rozwiązania szczególnego. Podobnie zrobił
WolframAlpha:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=y%27%27%2B3y%27%2B2y%3D1%2F%281%2Be^t%29
Dlaczego?
4 cze 19:11
Krzysiek: rozw. niejednorodnego szukasz za pomocą metody uzmienniania stałej
y=c1 y1 +c2 y2 (rozw. jednorodne )
to jak znajdziesz c1 ,c2
to rozw. niejednorodnego to przecież właśnie: y=c1 y1 +c2 y2 (gdzie c1 ,c2 to już nie
stałe, a funkcje zależne od t )
4 cze 19:19
student_x: No dobra, to wiem. Może WolframAlpha nie jest autorytetem, ale zauważ, że przy jego sposobie
rozwiązywania (przy "Differential equation solution:" trzeba kliknąć "Show steps") jest:
The general solution is given by:
(i tam jest to, co napisałem wyżej)
Simplify the arbitrary constants:
(tam jest z kolei to samo, tylko że bez "−e−t", a więc to samo, co w mojej książce)
4 cze 20:07
Krzysiek: po prostu −e−t +C2 e−t =Ce−t (ale to nie ma większego znaczenia czy tak zapiszesz czy
inaczej...)
4 cze 20:20
student_x: Ok, dzięki.
4 cze 20:51