matematykaszkolna.pl
Rozwiązanie równania różniczkowego liniowego niejednorodnego student_x: Witam wszystkich, mam problem dotyczący rozwiązania równania niejednorodnego:
 1 
y''+3y'+2y=

1+et 
Otóż wyszło mi następujące rozwiązanie równania: y(t) = −e−t + e−2tln|1+et| + e−tln|1+et| + C1e−2t + C2e−t W odpowiedziach jednak pominięty został "−e−t" z rozwiązania szczególnego. Podobnie zrobił WolframAlpha: http://www.wolframalpha.com/input/?i=y%27%27%2B3y%27%2B2y%3D1%2F%281%2Be^t%29 Dlaczego?
4 cze 19:11
Krzysiek: rozw. niejednorodnego szukasz za pomocą metody uzmienniania stałej y=c1 y1 +c2 y2 (rozw. jednorodne ) to jak znajdziesz c1 ,c2 to rozw. niejednorodnego to przecież właśnie: y=c1 y1 +c2 y2 (gdzie c1 ,c2 to już nie stałe, a funkcje zależne od t )
4 cze 19:19
student_x: No dobra, to wiem. Może WolframAlpha nie jest autorytetem, ale zauważ, że przy jego sposobie rozwiązywania (przy "Differential equation solution:" trzeba kliknąć "Show steps") jest: The general solution is given by: (i tam jest to, co napisałem wyżej) Simplify the arbitrary constants: (tam jest z kolei to samo, tylko że bez "−e−t", a więc to samo, co w mojej książce)
4 cze 20:07
Krzysiek: po prostu −e−t +C2 e−t =Ce−t (ale to nie ma większego znaczenia czy tak zapiszesz czy inaczej...)
4 cze 20:20
student_x: Ok, dzięki.
4 cze 20:51