obliczyc calke
aska: ∫ √x 4=3√x
4 cze 19:09
Basia:
użyj przy pisaniu ułamka dużej litery U i napisz jeszcze raz bo nieczytelne
4 cze 19:10
4 cze 19:12
Krzysiek: podstawienie: x=t6
(t6, ponieważ : NWW stopnia pierwiastka wynosi 6)
4 cze 19:21
aska: ale co dalej
4 cze 19:27
Krzysiek: wstawiasz do całki i dzielisz licznik przez mianownik (wielomian przez wielomian )
4 cze 19:31
aska: | | t8 | |
wychodzi mi 6∫ |
| dt |
| | 4+t2 | |
4 cze 19:34
Krzysiek: dobrze, i podziel pisemnie dwa wielomiany
lub: t8 =t6(t2 +4) −4t6 =t6(t2 +4) −4t4 (t2 +4) +16t4 =... (tak by licznik był stopnia
mniejszego od mianownika)
4 cze 19:37
Basia:
dobrze
t
8 : (t
2+4) = t
6 − 4t
4 + 16t
2 − 64
−t
8 − 4t
6
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−4t
6
4t
6 + 16t
4
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
16t
4
−16t
4 − 64t
2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−64t
2
+64t
2 + 256
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
256
| t8 | | 256 | |
| = t6 − 4t4 + 16t2 − 64 + |
| |
| t2+4 | | t2+4 | |
4 cze 19:42
aska: | | 6 | | 24 | |
to bedzie |
| 7√x− |
| 5√x+ 32√x+3846√x+ 1536lnI4+3√x ? |
| | 7 | | 5 | |
4 cze 19:54
Krzysiek: | | 1 | |
źle wracasz do podstawienia i źle policzyłaś całkę: 256∫ |
| |
| | t2 +4 | |
skorzystaj z funkcji arctg do obliczenia tej całki
4 cze 20:02
Basia:
nie
| | t7 | | (t6)7/6 | | x7/6 | | 6√x7 | |
∫t6 dt = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 7 | | 7 | | 7 | | 7 | |
i tak dalej
4 cze 20:05
aska: | | 6√x | |
no tak, to bd 128arctg |
| |
| | 2 | |
4 cze 20:07
aska: a t5
4 cze 20:11
aska: | | 6 | |
ma byc |
| 6√x7− 245 6√x5 +326√x3 +728arctg(4+3√x) ? |
| | 7 | |
4 cze 20:29