jak to rozwiązać?
Letty: Rozwiąż równanie:
| 3 | | 1 | | 18 | |
| + |
| = |
| |
| 2√x+2 − 1 | | 2√x+2+ 1 | | 22√x+2 − 1 | |
4 cze 19:06
Eta:
x=2
4 cze 19:11
ZKS:
D = x ∊ R \ {−2}
2
√x + 2 = t > 0
| 3 | | 1 | | 18 | |
| + |
| = |
| / * (t2 − 1) |
| t − 1 | | t + 1 | | t2 − 1 | |
3(t + 1) + t − 1 = 18
4t = 16
t = 4
2
√x + 2 = 2
2
√x + 2 = 2
x + 2 = 4
x = 2
4 cze 19:12
Eta:
2
√x+2= t, t>0 i x>−2
dokończ....
4 cze 19:13
Eta:
No i "po ptokach"
4 cze 19:13
Beti:
zacznę od tego, że: 22√x+2 − 1 = (2√x+2)2 − 1 = (2√x+2−1)(2√x+2+1)
nastepnie dziedzina: 2√x+2 −1 ≠ 0 i 2√x+2 + 1 ≠ 0
2√x+2 ≠ 1(=20) 2√x+2 ≠ −1
√x+2 ≠ 0 zawsze prawda
x ≠ −2
D = R \ {−2}
I teraz mnożę obustronnie przez (2√x+2−1)(2√x+2+1) i otrzymuję:
3(2√x+2+1) + 2√x+2 − 1 = 18
3*2√x+2 + 3 + 2√x+2 − 1 = 18
4*2√x+2 = 16 /:4
2√x+2 = 4
2√x+2 = 22
√x+2 = 2 /()2
x+2 = 4
x=2
4 cze 19:19
Beti: się spóźniłam
4 cze 19:20
ZKS:
Przepraszam nie wiedziałem
Eta że będziesz dawała tylko wskazówkę tak bym nawet nie robił.
4 cze 19:24