Wyznacz ciąg geometryczny
lola: Wyznacz ciąg geometryczny mając dane: a2=6, a4= 54.
4 cze 19:02
Beti: a4 = a2*q2
q = ...
a2 = a1*q
a1 = ...
4 cze 19:08
Ada: a2=a1*q
a4=a1+q3
6=a1+q
54=a1+q3
wyznaczasz a1 i q z tego układu równań
I postawiasz do wzoru ogolnego
4 cze 19:40
Eta:
Po co układ?
| a4 | |
| = q2 ⇒ q2= 9 ⇒ q=3 v q= −3 |
| a2 | |
| | a2 | |
a1= |
| ⇒ a1= 2 v a1= −2 |
| | q | |
4 cze 19:42
Ada: tak tez mozna xd
ale Twój sposób jest prostszy i mi nie znany, więc dzięki
4 cze 19:52
Eta:
Warto go poznać, bo jak widać upraszcza rozwiązanie
4 cze 19:56