matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Sprawdź czy podany ciąg jest geometryczny
non:
Sprawdź czy podany ciąg jest geometryczny: a
n
= 5 * 3
n
4 cze 18:58
Maslanek:
Ciąg jest geometryczny, gdy q=const.
a
n+1
5*3
n+1
Zatem q=
=
= ...
a
n
5*3
n
4 cze 18:59