Równanie - wyrażenie wymierne
kate94: Witam proszę o pomoc z zadaniem:
| | 22−√41 | | 22+√41 | |
Cały czas wychodzi mi źle: x1= |
| i x2= |
| |
| | 5 | | 5 | |
| | 11−√41 | | 11+√41 | |
a powinno być: x1= |
| i x2= |
| |
| | 5 | | 5 | |
4 cze 18:50
picia:
bedzie przez 10 a nie 5 i sie skroci
4 cze 18:54
Beti: D: x ∊R\ {4}
(2−5x)(x−4) = 8
2x − 8 − 5x
2 + 20x − 8 = 0
−5x
2 + 22x − 16 = 0
delta = 484 − 320 = 164
√delta = 2
√41
| | −22−2√41 | | 11+√41 | |
x1 = |
| = |
| |
| | −10 | | 5 | |
| | −22+2√41 | | 11−√41 | |
x2 = |
| = |
| |
| | −10 | | 5 | |
4 cze 18:55
kate94: Dzięki, już wiem gdzie jest błąd.
4 cze 19:01
Ada: 2−5x=8/x−4
2−5x(x−4)=8
2−10x2−20x−8=0
−10x2−20x−6=0
Δ=−202−4*−10*−6=400−240=160
√Δ=2√10
x1=(−(−20)−2√10)/−20=−2√10/−20
x2=(−(−20)+2√10)/−20=2√10/−20
4 cze 19:03