funkcja homograficzna
maciek: | | 2 | |
Dana jest funkcja określona wzorem f(x)= |
| , x∊R−{0}. Naszkicuj wykres tej funkcji, a |
| | x | |
następnie:
a) podaj zbiór wartości funkcji f
b) oblicz arfument, dla którego funkcja f osiąga wartość 0,4
c) określi przedziały, w którym funkcja f jest malejąca
d) rozwiąż równanie f(x+3)=f(2x−1)
4 cze 18:47
4 cze 19:00
maciek: Z narysowaniem paraboli to nie mam problemu, tylko z tymi podpunktami.
4 cze 19:25
Maslanek: Niech f(x)=Z
Zx = 2
Czyli ZW=R\{0}.
| | 2 | | 2 | |
b) 0,4= |
| ⇒ xs = |
| |
| | xs | | 0,4 | |
c) Malejąca we wszystkich przedziałach dziedziny (ale nie w sumie

)
4 cze 19:27
Eta:
hiperboli
4 cze 19:28
maciek: Jakieś małe objaśnienia mógłby ktoś napisać?

@Eta
Oczywiście, hiperboli.
4 cze 19:49
maciek: Jakieś małe objaśnienia mógłby ktoś napisać?

@Eta
Oczywiście, hiperboli.
4 cze 19:49