proszę o pomoc
aga: jak obliczyć:
sinx = − cosx
4 cze 18:42
Maslanek: Skorzystaj z tego, że
cos(90−x)=sinx
A później już tylko serie rozwiązań.
4 cze 18:43
aga: to może inaczej, mam do rozwiązania takie równanie : 1 + sin2x=cos2x
no i na koniec doszlam własnie do tego co wczesniej napisałam wiec musi byc jeden wynik
4 cze 18:46
aga: mógłby ktoś rozwiązać to równanie krok po kroku? bo nie rozumiem tego:(
4 cze 18:51
Basia:
1+sin2x = cos2x
sin2x + cos2x + 2sinxcosx = cos2x − sin2x
(sinx+cosx)2 = (cosx+sinx)(cosx−sinx)
(sinx+cosx)2 − (cosx+sinx)(cosx−sinx)=0
(sinx+cosx)(sinx+cosx − cosx+sinx) = 0
2sinx(sinx+cosx) = 0
to po pierwsze
po drugie rozwiązań jest nieskończenie wiele
sinx = 0 ⇔ x = k*π gdzie k∊C
lub
sinx = cosx
sinx =sin(π2−x)
x = π2 − x + 2kπ
lub
x = π−(π2−x) + 2kπ
2x = π2+2kπ
lub
x = π2+x + 2kπ
x = π4 + kπ gdzie k∊C
lub
sprzeczność
to na niebiesko to dwie "ścieżki" rozwiązań
4 cze 18:56
aga: źle Ci wyszło ale chyba już wiem jak trzeba zrobic
4 cze 19:01
Maslanek: Jeśli chodzi jeszcze o sinx=−cosx
To zauważmy, że nie przyjmują równocześnie wartości równej 0. Więc możemy podzielić przez sinx
lub cosx.
Jeśli podzielimy przez sinx, to 1=−ctgx ⇒ ctgx=−1 ⇒ −π/4+kπ.
4 cze 19:04
aga: kurcze jednak mam problem z tym rówananiem, bo w odpowiedziach jest x=kπ, x = 34π + kπ
nie wiem jak dojść do tego drugiego, bo z kπ rozumiem, pomożecie?
4 cze 19:09