matematykaszkolna.pl
proszę o pomoc aga: jak obliczyć: sinx = − cosx
4 cze 18:42
Maslanek: Skorzystaj z tego, że cos(90−x)=sinx A później już tylko serie rozwiązań.
4 cze 18:43
aga: to może inaczej, mam do rozwiązania takie równanie : 1 + sin2x=cos2x no i na koniec doszlam własnie do tego co wczesniej napisałam wiec musi byc jeden wynik
4 cze 18:46
aga: mógłby ktoś rozwiązać to równanie krok po kroku? bo nie rozumiem tego:(
4 cze 18:51
Basia: 1+sin2x = cos2x sin2x + cos2x + 2sinxcosx = cos2x − sin2x (sinx+cosx)2 = (cosx+sinx)(cosx−sinx) (sinx+cosx)2 − (cosx+sinx)(cosx−sinx)=0 (sinx+cosx)(sinx+cosx − cosx+sinx) = 0 2sinx(sinx+cosx) = 0 to po pierwsze po drugie rozwiązań jest nieskończenie wiele sinx = 0 ⇔ x = k*π gdzie k∊C lub sinx = cosx sinx =sin(π2−x) x = π2 − x + 2kπ lub x = π−(π2−x) + 2kπ 2x = π2+2kπ lub x = π2+x + 2kπ x = π4 + kπ gdzie k∊C lub sprzeczność to na niebiesko to dwie "ścieżki" rozwiązań
4 cze 18:56
aga: źle Ci wyszło ale chyba już wiem jak trzeba zrobic
4 cze 19:01
Maslanek: Jeśli chodzi jeszcze o sinx=−cosx To zauważmy, że nie przyjmują równocześnie wartości równej 0. Więc możemy podzielić przez sinx lub cosx. Jeśli podzielimy przez sinx, to 1=−ctgx ⇒ ctgx=−1 ⇒ −π/4+kπ.
4 cze 19:04
aga: kurcze jednak mam problem z tym rówananiem, bo w odpowiedziach jest x=kπ, x = 34π + kπ nie wiem jak dojść do tego drugiego, bo z kπ rozumiem, pomożecie?
4 cze 19:09