POMOCY ;)
Lolitte: 6(1+x) + 6(1−x) = 37
4 cze 18:38
Lolitte: proszę o pomoc, nie moge tego rozwiązać ;<
4 cze 18:43
Maslanek: 6+6x + 6 − 6x = 37
x∊∅
4 cze 18:44
metiu: czy to nie mialobyc tak 6(1+x)+6(1−x)=37
4 cze 18:48
Lolitte: tym sposobem właśnie nie wychodzi, ale dzięki
4 cze 18:48
pigor: ... np. tak :w zbiorze
x∊R masz kolejne równania równoważne
danemu :
61+x+61−x=37 ? *6
x ⇔ 6*6
2x+6=37*6
x ⇔ 6*6
2x−36*6
x−6
x+6=0 ⇔
⇔ 6*6
x(6
x−6)−1(6
x−6)=0 ⇔ (6
x−6)(6*6
x−1)=0 ⇔ 6
x=6 lub 6*6
x=1 ⇔
⇔ 6
x=6
1 lub 6
x=6
−1 ⇔ x=1 lub x=−1 ⇔
x∊{1,−1} . ...
4 cze 18:49
Lolitte: tak metiu
4 cze 18:49
Lolitte: dziękuje
4 cze 18:50
Lolitte: tylko nie rozumiem czemu jest na początku 6
2x
4 cze 18:56
Maslanek: Jakbyś napisał, że to w wykładniku to wcześniej byś poznał odpowiedź
4 cze 18:57
Maslanek: 61+x * 6x = 61+x+x = 61+2x = 6*62x.
4 cze 18:57
Lolitte: ?
4 cze 18:57
Lolitte: ok, czyli 6*62x wzięło się z 61+x ?
4 cze 18:59
Lolitte: a czemu z 37 zrobiło się potem 36? Bo już się pogubiłam..
4 cze 19:05
Maslanek: 37*6x = 36*6x + 6x.
4 cze 19:06
Lolitte: ook, już rozumiem

dzięki
4 cze 19:08
Basia:
nie; to się wzięło stąd
6
1+x + 6
1−x = 37
6
1*6
x+6
1*6
−x = 37
6*6
x*6
x + 6 = 37*6
x
albo t = 6
x; Δ itd, albo tak jak robił
pigor
6*(6
x)
2 − 37(6
x) + 6 = 0
6*(6
x)
2 − 36*6
x − 6
x + 6 = 0
6*6
x(6
x−6) − (6
x−6) = 0
(6
x−6)(6*6
x − 1) = 0
6
x−6=0 lub 6*6
x − 1 = 0
6
x = 6 lub 6
x =
16
x = 1 lub x= −1
4 cze 19:09