matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
!!:
Dany jest nieskończony ciag geometryczny (an) w którym a3=1, a4=2/3 wtedy a1=?
4 cze 18:32
Beti:
a
4
= a
3
*q
2
= 1*q
3
2
q =
3
a
3
= a
1
*q
2
4
1 = a
1
*
9
9
1
a
1
=
= 2
4
4
4 cze 18:36