obliczyc granice korzystajac z reguly l hospitala
aska: lim x→pi/4 (tgx)tg2x
4 cze 18:31
Krzysiek: najpierw skorzystaj z przekształcenia:
ab =eblna
i policz granicę wykładnika
4 cze 18:32
aska: wiem ale co dalej bo granica tg 12 pi nie istnieje
4 cze 18:35
Krzysiek: e
tg(2x)ln(tgx) =e
ln(tgx)/ctg(2x)
| | ln(tgx) | | 0 | |
limx→π/4 |
| = |
| |
| | ctg(2x) | | 0 | |
4 cze 18:39
Basia:
musisz najpierw zapisać
(tgx)
tg2x = e
ln[(tgx)tg(2x)] = e
(tg2x)*ln(tgx)
| | ln(tgx) | |
i liczyć tylko granicę (tg2x)*ln(tgx) = |
| |
| | | |
w tym momencie możesz zastosować regułę l'H.
| 2 | | sin22x | | π | |
| * |
| = sin(2x) → sin |
| = 1 |
| sin2x | | 2 | | 2 | |
stąd
(tgx)
tg2x = e
ln[(tgx)tg(2x)] = e
(tg2x)*ln(tgx) → e
1 =e
4 cze 18:43
aska: skad z 1sinxcosx zrobilo sie 2sin2x ?
4 cze 19:03
Maslanek: 2sinx cosx = sin2x
4 cze 19:05