Miara kątą wpisanego, opartego na trzeciej cześci...
Numiii: Miara kąta wpisanego, opartego na trzeciej częsci długości okręgu wynosi:
a) 120o
b) 60o
c) 30o
d) 100o
Hmmm wg. mnie poprawna odp to a, no skoro mamy kąt oparty na 3 częściach to 360 : 3 = 120...
W sumie to już sam nie wiem, jeżeli by mi ktoś mógł to wytłumaczyć na rysunku ?
Z góry dziękuje !
4 cze 18:23
Patryk: wg mnie b
4 cze 18:24
Patryk: to nie środkowy tylko wpisany
4 cze 18:25
picia:
wpisany jest 2x mniejszy od srodkowego opisanego na tym samym luku
4 cze 18:25
picia: opartego
4 cze 18:25
Numiii: ok dzięki
4 cze 18:28
Patryk:

α=120
β=60
4 cze 18:30