Pochodne
Maslanek:
a)
x= cost(cos2t)
1/2
y= sint(cos2t)
1/2
| dy | | sint*(−sin2t)*2 | |
| = cost*(cos2t)1/2 + |
| = |
| dt | | 2(cos2t)1/2 | |
| | cost*cos2t − sin2t*sint | |
= |
| |
| | (cos2t)1/2 | |
| dx | | cost*(−sin2t)*2 | |
| = −sint*(cos2t)1/2 + |
| = |
| dt | | 2(cos2t)1/2 | |
| | −sint*cos2t − sin2t*cost | |
= |
| . |
| | (cos2t)1/2 | |
| dy | | cost*cos2t−sin2t*sint | |
| = − |
| . |
| dx | | sint*cos2t+cost*sin2t | |
====================
b)
| dy | | | | sin3t*(−sin2t)*2 | | 3sin2t*cost*(cos2t)1/2 − |
| | | | 2(cos2t)1/2 | |
| |
| = |
| = |
| dt | | cos2t | |
| | 3sin2t*cost*cos2t + sin2t*sin3t | |
= |
| . |
| | (cos2t)3/2 | |
| dx | | −3cos2t*sint*cos2t + sin3t*sin2t | |
| = |
| . |
| dt | | (cos2t)3/2 | |
4 cze 18:11
Maslanek: Proszę o sprawdzenie
4 cze 18:11
4 cze 18:23
ZKS:
b) chyba też dobrze
4 cze 18:30
Maslanek: Bo wujek Krysicki wraz z wujaszkiem Włodarskim podawali:
a) −ctg3t
b) −tg3t
:(. Z głęboką wiarą liczę, że to błąd
4 cze 18:52
Maslanek: b) też się zgadza z Wolframem.
Krzysiek, chętnie bym korzystał z jego funkcji gdybym znał wzory
4 cze 18:55
ZKS:
Bo to jest to samo.
4 cze 18:58
Maslanek: Czyli 3csc
2(3t) = −ctg3t?
oraz −U{3sec
2(t)}{(1−2cos(2t))
2 = −tg3t?
Mógłbyś rozwinąć pierwsze?
4 cze 19:01
4 cze 19:07
Maslanek: | | 3 | | 3sin23t+3cos23t | |
3csc2(3t) = |
| = |
| = 3+3ctg3t. |
| | sin23t | | sin23t | |
Jak to dalej rozwinąć?
4 cze 19:11
ZKS:
sin(2t)sin(t) − cos(t)cos(2t) = −cos(t + 2t) = −cos(3t)
sin(t)cos(2t) + sin(2t)cos(t) = sin(2t + t) = sin(3t)
Korzystałem z
sin(x)cos(y) + sin(y)cos(x) = sin(x + y)
oraz
cos(x)cos(y) − sin(x)sin(y) = cos(x + y)
4 cze 19:21
ZKS:
| | −cos(3t) | |
Tam tak powinno być |
| = −ctg(3t). |
| | sin(3t) | |
4 cze 19:21
Maslanek: Po trygonometrii cz.2 będę więcej zauważał

Póki co jestem dość ślepy na rozwinięcia wzorów

Dzięki
4 cze 19:25
ZKS:
Ja nadal mało dość widzę.

Na zdrowie.
4 cze 19:26