g
___std_call___: Wykazywanie podzielności. Witam jak wykazać np.
n ∊ N i n nie jest podzielne przez 3 to: n2 + 2 jest podzielne przez 3.
Jak do takich zadań należy podejść?
4 cze 17:55
Krzysiek: n nie jest podzielne przez 3, więc jest postaci: n=3k+1 lub n=3k+2
jeżeli n=3k+1
to mamy: (3k+1)2 +2 =9k2 +6k+3 =3(3k2 +2k+1) zatem jest podzielne przez 3
podobnie z n=3k+2
4 cze 17:59
ZKS:
Skoro n nie jest podzielne przez 3 to możemy zapisać n = 3k + 1 ∨ n = 3k + 2
(3k + 1)2 + 2 = 9k2 + 6k + 1 + 2 = 3(3k2 + 2k + 1)
(3k + 2)2 + 2 = 9k2 + 12k + 4 + 2 = 3(3k2 + 4k + 2)
4 cze 18:00