F. trygonometryczne
Jurek: α−45 stopni
β=30 stopni
Oblicz:
2tgα/sinα+1/tgβ
4 cze 17:51
4 cze 17:53
Jurek: A 1/tgβ = 1/sinβ*cosβ ? czy cosβ/sinβ
4 cze 17:59
4 cze 18:01
Jurek: Oh, to już nie wiem jak. czy 1/sinβ*cosβ czy cosβ/sinβ
4 cze 18:03
picia: przeciez tam wszystko masz
| | 1 | | 1 | | cosx | |
wiec |
| = |
| = |
| |
| | tgx | | sinx/cosx | | sinx | |
4 cze 18:06
Jurek: Dlaczego z 1/sin/cos = cos/sin ? dla mnie to jest 1/sin*cos
to samo z ułamkami... np. 1/2/3 = 1/6
4 cze 18:08
ZKS:
| 1 | | cos(x) | | 1 | | 1 | | 3 | |
| = ctg(x) = |
| i po za tym |
| = |
| tylko |
| . |
| tg(x) | | sin(x) | | | | 6 | | 2 | |
4 cze 18:11
picia: bo ulamek jest w mianowniku.
to tak jakbys mial:
4 cze 18:12
Jurek: Ok, dzięki.
4 cze 18:21