Znaleźć wzór jawny ciągu
mastakluska: Znaleźć wzór jawny ciągu a takiego,że
a(n+3)+a(n+2)−a(n+1)−a(n)=4
dla każdego n∊N, oraz a(0)=0, a(1)=4 i a(2)=0
4 cze 17:31
Krzysiek: rozwiązanie jednorodnego równania szukasz w postaci an =qn
wstawiając do równania i dzieląc przez qn otrzymujesz równanie charakterystyczne:
q3 +q2 −q−1 =0
czyli: (q+1)2 (q−1)=0
q=−1 (krotność 2)
q=1
zatem: an =c1 (−1)n +c2 (−1)n *n +c3 1n (jedno rozwiązanie pomnożone przez 'n' ponieważ
−1 jest dwukrotnym pierwiastkiem równ. charakterystycznego )
metodą przewidywań szukasz rozw. równ. niejednorodnego postaci: A*n ( po prawej stronie jest
wielomian stopnia zerowego więc 'normalnie' szukamy postaci 'A' jednak prawą stronę możemy
zapisać w postaci: 4*1n i 1n jest rozw. jednorodnego stąd mnożymy przez 'n' )
czyli szukamy rozw. postaci:an =An i wstawiamy do równania i otrzymujemy, że:
A=1
zatem: an =c1 (−1)n +c2 (−1)n *n +c3 1n +1
i c1 , c2 , c3 wyliczysz wstawiając warunki początkowe
4 cze 17:40