Równania Różniczkowe
student: Witam pilnie proszę o rozwiązanie tych zadań, ważą się losy studenta!
Rozwiąż podane równania różniczkowe metodą uzmienniania stałej:
1) x*y' + y =xsinx
3) y'+ytgx=sin
2 x
4) xy'=y+2x
2
6) y'−xy=xe
x2
4 cze 17:19
student: Ucieszyłbym się również gdyby znalazł się jakiś tutorial

Jeśli ktoś posiada, dzięki
4 cze 17:24
Krzysiek: 1) y'+y/x =sinx
| | 1 | |
rozw. jednorodnego to: y=Ce−∫(1/x)dx =C |
| |
| | x | |
metoda uzmienniania stałej:
C=u(x) (w skrócie będę pisał u )
| | 1 | | u | | u | |
czyli: u' |
| − |
| + |
| =sinx |
| | x | | x2 | | x2 | |
u' =xsinx
∫u'=∫xsinx dx
tutorial? na wykłady/ćwiczenia nie chodziło się? jeżeli nie, to przecież w internecie wszystko
znajdziesz, jeżeli poszukasz...
4 cze 17:28
student: tak wyszło, od następnego semestru się poprawie, dzieki
4 cze 17:43