wartości
kwadrat: Zbadaj liczbę rozwiązań równania √2|x|−x2= a w zależności od wartości parametru a .
4 cze 17:02
Al Ganonim: brak rozwiązań dla a<0, 3 dla a=0, 4 rozwiązania dla a∊(0; 1), 2 dla a=1 i ponownie brak dla
a>1
4 cze 17:20
kwadrat: wyszło mi :
0 rozwiązań dla a∊(−
∞,−1)v(1,
∞+)
2 rozwiązań dla a∊{−1,1}
3 rozwiązań dla a∊{0}
4 rozwiązań dla a∊(0,1)

?
4 cze 17:22
Maslanek: Pierwiastek parzysty z liczby nieujemnej jest liczbą NIEUJEMNĄ, więc a≥0.
4 cze 17:44
kwadrat:
4 cze 18:04
ZKS:
Odpowiedź podana przez Al Ganonim jest poprawna.
4 cze 18:06
kwadrat: ale skąd to się wzięło?
4 cze 18:09
Maslanek: Czego Ty nie rozumiesz?...
Sam niemal odpowiedziałeś, popełniając jeden znaczący błąd, aczkolwiek samo myślenie jest
poprawne...
Potrafisz powiązać dwie wypowiedzi razem?
4 cze 18:13
kwadrat: dlaczego jest 0 rozwiązań dla (−
∞,0) a nie dla (−
∞,−1)

?
4 cze 19:23
Maslanek: Maslanek: Pierwiastek parzysty z liczby nieujemnej jest liczbą NIEUJEMNĄ, więc a≥0.
4 cze 19:23
kwadrat: a jak to jest liczba nieujemna?
4 cze 21:02
kwadrat: co ma do rzeczy?
4 cze 21:17
Maslanek: Przeczytaj jeszcze około 30 razy i zapytaj ponownie jak będziesz miał wątpliwości...
4 cze 21:19
kwadrat: ale dlaczego a≥0 ?
4 cze 23:58
Mila: Dlatego, że pierwiastek kwadratowy z dodatniej liczby jest dodatni a z zera równy 0.
√4=2
√0=0
4 cze 23:59
kwadrat: nie rozumiem
5 cze 00:35
kwadrat:
5 cze 00:44
picia:
wez kalkulator i zrob √0
potem zrob √−5
5 cze 00:47
kwadrat: to rozumiem tylko dlaczego odp. jest a naleząca od (
∞,0)(1,
∞)
5 cze 00:48
kylo1303: Jezeli a jest ujemne, tj. a<0 to masz cos takiego:
√b<0→ takie cos nie moze zachodzic, bo pierwiastek kwadratowy musi byc z liczby dodatniej
Dlatego wlasnie jesli a<0 to nie ma takiego "iksa" dla ktorego nierownosc bylaby spelniona.
5 cze 00:52
kwadrat: −1=√2|x|−x2 /2
1=2|x|−x2
przecież to może zajść?
5 cze 00:59
picia:
nie ma juz sily, jest pozno...
√x= −4


ile jest x
5 cze 01:07
Asia: nie ma takiego x, ponieważ z pierwiastka nie ma liczby ujemnej!
5 cze 01:13
picia:

z parzystego
5 cze 01:17