GRANIASTOSŁUPY
Lahahaha: 1. a) Oblicz pole powierzchni prostopadłościana o krawędziach długości 3 cm, 4 cm i 1 dm.
b) Suma długości wszystkich krawędzi sześcianu wynosi 216 cm. Oblicz pole powierzchni
tego sześcianu.
PROSZĘ O ROZWIĄZANIE TYCH ZADANEK!
27 kwi 21:49
@Basia:
ad.a
a=3 cm, b=4 cm ,c=1dm=10cm
(jednostki muszą być takie same)
P = 2(ab+ac+bc)
podstaw i policz
ad.b
sześcian ma 12 krawędzi, każda o tej samej długości a
12a = 216
P=6a2
wylicz a, podstaw i policz
27 kwi 22:00
Lahahaha: Już zrobiłam sama wcześniej, ale dzięki za objaśnienia!
27 kwi 22:09