Sposoób
milord: K,L i M to trzy różne cyfry. Dla działania KKL* L wynik to ML5L. Ile wynosi suma K+L+M ?
Jakim sposobem to rozwiązać, potrzebuje sposób
4 cze 17:02
milord: up

prosze
4 cze 17:37
Skipper:
K=7
L=6
M=4
4 cze 17:55
milord: a sposob

?
4 cze 17:59
Artur z miasta Neptuna:
Zapisz KKL jako K*100 + K*10 + L
I mamy L*L = `cos`*10 + L
stad L =5 lub L=6 lub L=1
ale l≠1 bo ml5l≠kkl
ale l≠5 bo l*k/10 nie daje reszty 3
tak wiec l=6
L*K/10 ma dac reszte 2 wiec k=2 lub k=7
Po sprawdzieniu obu przypadkow wychodzi ze k=7
4 cze 18:03