matematykaszkolna.pl
Prosiłbym bardzo o pomoc w rozwiązywaniu tych zadan z planimeri bo jestem tempy Mongoł z Włoch: Trójkąt MNO ma wspóółrzedne wierzchołków M(−3,1)N(9,0)O(3,6),jak uzasadnic ze jest on prostokątny,obliczyc długosc promienia R okregu opisanego na trójkącie i wyznaczyc równanie prostej symetralnej AB
4 cze 16:59
Mongoł z Włoch: wyznaczy równanie oczywisie MNemotka
4 cze 16:59
Mongoł z Włoch: moglbym prosic o pomoc
4 cze 17:08
Skipper: rysunek ... po pierwsze nie z planimetrii ... a geometrii analitycznej ... oczywiście z "dodatkami"
4 cze 17:20
picia: np mozna policzyc dlugosci bokow i skorzystac z tw Pitagorasa zeby udowodnic ze jest prostokatny gdy juz bedziesz miec te boki to polowa przeciwprostokatnej to promien okregu opisanego. symetralna to pikusemotka
4 cze 17:24
Mongoł z Włoch: no ale ja własnie nie kapuje tego i dla mnie to nie jest pikus pomorzecie rozwiązac?
4 cze 17:26
picia: jezeli moim sposobem to po lewej masz wszystkie wzory. dzial: geometria analityczna. tw Pitagorasa mam nadz ze znasz. symetralna odcinka to prosta prostopadla przechodzaca przez srodek, tez wszystko tu jestemotka
4 cze 17:30
Skipper: oczywiście wykazać (jak zwykle w matmie) można kilkona ścieżkami ... np. wyznaczając długości boków i sprawdzając Pitagoraskiem. Ale można i pisząc równia prostych przez M i O oraz N i O ... isprawdzając współczynniki kierunkowe
4 cze 17:31
Skipper: ... a pomożecie ... to przez ż
4 cze 17:33
Mongoł z Włoch: dzieki ale nic nie skapowałem prócz tego "pomozecie":(
4 cze 17:35
Skipper: ... bo Ty nie szukasz pomocy tylko "gotowca" ... to napisz tak ... i wszystko będzie jasne −emotka
4 cze 17:36
picia: przeciez wszystko masz wyjasnione. wzory sa proste.
4 cze 17:38
Mongoł z Włoch: a jakby było z gotwcem napisalisbyscie emotka?
4 cze 20:28