oblicz granice ciągu:
didi78: oblicz granice ciągu:
an= (3n−28)*(2n2−3n+5)5 / (2n+5)10*(3n2+n+4)4
4 cze 16:55
didi78: ma ktoś pomysł

i rozwiąże krok po kroku

4 cze 16:56
Basia:
rozwiązywanie krok po kroku w tym przykładzie jest bez sensu:
stopień licznika: 18 bo tam na pewno miało być (3n−2)
8
stopień mianownika: 18
l
18 = 3
8*2
5
m
18 = 2
10*3
4
| | 38*25 | | 34 | | 81 | |
an → |
| = |
| = |
| |
| | 210*34 | | 25 | | 32 | |
4 cze 17:01
Krzysiek: na pewno tak wygląda ten przykład?
największa potęga w liczniku to: n11
w mianowniku to: n18
zatem granica to 0 ( jest odpowiednie tw. o tym mówiące )
4 cze 17:01
didi78: Basia ma racje pomiłka z mojej str
sorry
4 cze 17:06