Pole
ksiafe: Oblicz pole figury ograniczonej osiami układu współrzędnego i wykresami funkcji:
x−5−y=0
x−y=13
4 cze 16:25
Krzysiek: policzyć odpowiednie dwa pola trójkątów i odjąć od siebie...
4 cze 16:30
Basia:

przecież to zwykłe proste:
y = x−5
y = x−13
a ponieważ są równoległe to reszta już prosta
masz trapez: a i b liczysz z tw. Pitagorasa albo jako |AB| i |CD|
h = d(pr.AB; pr.CD)
albo jeśli bardzo chcesz przy pomocy całek oznaczonych
4 cze 16:34
ksiafe: Czyli z Pitagorasa :
52+52=b2 50=b2 7,071=b
132+132=a2
338=a2
18,364=a
Jednak jak z tym h ?
4 cze 16:43
ksiafe: Dobra, ogarnąłem

dzięki Basia i Krzysiek
4 cze 16:47
Basia:
Krzyśka sposób jest lepszy; daj sobie na razie spokój z tym h
może jeszcze nie znasz wzoru na odległość prostych równoległych
4 cze 16:50
ksiafe: Tak prawda, jeszcze raz dzięki, z pozoru trudne zadanie, a tak na serio banalne ...
4 cze 16:56