wielomiany + wartość bezwzględna
jula: rozwiąż równianie:
2x
3+x
2+|2x+1|=0
chciałabym się dowiedzieć jak rozwiązać taki wielomian krok po kroku
4 cze 16:22
Saizou : na przedziałach
4 cze 16:34
jula: czyli definiuje |2x+1| −> x∊ (−∞, −12) i (−12 , ∞) i podstawiam np −2 i 2 i
sprawdzam? bo ja nie zbyt dobra w te klocki (raczej wole mieć jasno napisane )
4 cze 16:39
Saizou : tylko jeden przedział domknij
a poźniej dla x∊(−∞:−12)
l2x+1l=−2x−1, zatem
2x3+x2−2x−1=0
wyliczasz i sprawdzasz czy mieści się w przedziale (−∞:−12)
II dla x∊<−12:+∞)
l2x+1l=2x+1
2x3+x2+2x+1=0
wyliczasz i sprawdzasz czy mieści się w przedziale<−12:+∞)
4 cze 16:44
Mila: 2x+1≥0⇔x≥−0,5
10 dla x<−0,5
|2x+1|=−2x−1 zatem mamy równanie
2x3+x2−2x−1=0
x2(2x+1)−(2x+1)=0
(x2−1)*(2x+1)=0
x=1∉D lub x=−1 lub x=−0,5∉D
20 dla x≥−0,5
|2x+1|=2x+1
2x3+x2+2x+1=0
x2(2x+1)+(2x+1)=0
(x2+1)*(2x+1)=0
x2+1=0 brak rozwiązań lub 2x+1=0
x=−0,5
odp.
x=−1 lu x=−0,5
4 cze 16:47
jula: To wyszło mi że w (−∞, −12) należy gdy x=−1 a dla x=1 nie należy, oraz nalezy dla −12
a w tym drugim przedziale że brak rozwiązań dla( x2+1).
A w tym przykładzie:
2x3−3|x2−5|−10x=0 jak będzie?
4 cze 16:51