Funkcje trygonometryczne
Jurek: Uprość wyrażenie:
a) sin4α + sin2αcos2α + cos2α
b) (sinα+cosα)2 + (sinα−cosα)2
c) cosα * √1+tg2α
4 cze 15:51
Eta:
a) sin2(sin2x+cos2x)+cos2x= sin2x*1+cos2x= 1
4 cze 15:57
Artur_z_miasta_Neptuna:
a) sin
4 + sin
2cos
2 + cos
2 = sin
2(sin
2+cos
2)+cos
2 = sin
2 + cos
2 = 1
b) sin
2 + 2sincos + cos
2 + sin
2 − 2sincos + cos
2 = 1+1 = 2
| | sin2 | | 1 | | cos | |
c) cos √1+ |
| = cos* √ |
| = |
| = |
| | cos2 | | cos2 | | |cos| | |
| | ⎧ | 1 dla x∊(−π/2;π/2) | |
| = | ⎩ | −1 dla x∊(π/2, 3/2π) |
|
4 cze 15:58
Eta:
b) sin2x+2sinx*cosx+cos2x+sin2x−2sinx*cosx+cos2x= ....= 2
4 cze 15:59
Jurek: ten przykład c da się prościej? Albo inaczej...
4 cze 16:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie da się prościej
4 cze 16:03